25N, Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones 2019

El 25 de novembre va ser declarat Dia internacional contra la violència de gènere durant el primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia) l’any 1981.

Cada any, amb motiu d’aquest dia senyalat, la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis consensuen un manifest per a commemorar i donar visibilitat a aquesta data i tot allò que representa.

El Comitè d’igualtat de l’ICAC ha organitzat una lectura conjunta del manifest (paritàrita i amb representants de totes les àrees de l’Institut) per sumar-se a la celebració d’aquesta causa.

La celebració dels Dies Internacionals ens dona l’oportunitat de sensibilitzar al públic en general sobre de temes relacionats amb qüestions d’interès, tals com els drets humans, el desenvolupament sostenible o la salut. Al mateix temps pretenen crida l’atenció dels mitjans de comunicació perquè assenyalin l’opinió pública que existeix un problema sense resoldre. L’objectiu és doble: d’una banda, que els governs preguin mesures, i d’altra banda que la ciutadania conegui millor la problemàtica i exigeixi als seus representants que actuïn.

Dades de violència masclista

Una de cada cinc dones al món ha patit abusos sexuals en la infància, i una de cada tres dones ha patit violència física o sexual per part de la seva parella en algun moment de la seva vida (OMS). Informe sobre la situació mundial de la prevenció de la violència (2014).

A Europa, 62 milions d’europees han viscut violència masclista al llarg de la vida i una de cada tres ha experimentat agressions físiques o sexuals (Agència Europea dels Drets Fonamentals, 2014).

A l’Estat espanyol, fins al mes d’octubre de 2019, 51 dones van ser assassinades a mans de les seves parelles o exparelles. Aquesta dada seria major si comptéssim els assassinats de dones fora de l’àmbit de la parella o l’exparella que contempla la llei contra la violència de gènere de 2004.

A Catalunya, un 51,3 % de dones ha patit violència masclista (excloent comentaris, gestos sexuals o exhibicionismes) al llarg de la seva vida. I un 25,3 % de les dones, una de cada quatre, ha patit alguna agressió especialment greu durant el seu cicle vital.

La campanya 2019 de la Generalitat se centra en el paper dels homes en la lluita contra el masclisme, amb el missatge “Ni agressor, ni còmplice. Atura les violències masclistes”.

Assetjament sexual o per raó de sexe a la feina

Segons una enquesta del Departament d’Interior, un total de 20.393 dones han patit assetjament sexual o per raó de sexe a la feina a Catalunya, segons ha explicat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, amb dades del 2016. Aquesta xifra representa gairebé el 12 % dels casos de violència contra les dones per part de no parelles, que es produeixen en l’àmbit laboral.

El Homrani va donar a conèixer aquesta dada durant la jornada ’Setge a l’assetjament’, on va alertar que aquesta “és només la punta de l’iceberg” perquè hi ha molts casos que no es denuncien. Va plantejar també que no hi ha un perfil de víctima ja que és un problema transversal (font: El Punt Avui, 8 de novembre de 2019).

#ElPresentÉsFeminista

Campanya de comunicació de l'Ajuntament de Barcelona (2019)

25N, Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones 2019

También te puede interesar