Guia de comunicació inclusiva i no sexista

Guia de comunicació inclusiva i no sexista

El llenguatge no és neutral ni secundari. El llenguatge és un reflex de la societat que l’utilitza i alhora influeix en les actituds, els comportaments i les percepcions socials de les persones que l’integren. El llenguatge vehicula el nostre pensament, l’organitza i estructura, incorporant-hi creences, valors, prejudicis i estereotips. La pràctica discriminatòria que implica l’ús sexista del llenguatge és un reflex del sexisme en la nostra societat. 

Com en altres àmbits, el llenguatge sexista que s’utilitza al món de la recerca no només contribueix al manteniment dels estereotips i dels rols de gènere tradicionals i invisibilitza la presència de les dones, sinó que també afavoreix la discriminació i la desigualtat d’oportunitats entre dones i homes. 

Assolir la plena igualtat de gènere en l’àmbit laboral implica dur a terme canvis a molts nivells, inclòs el llenguatge. Les nostres eleccions lingüístiques i l’ús que fem del llenguatge són també reflex del nostre posicionament en relació amb la igualtat entre dones i homes.   

El compromís de l’ICAC vers la igualtat entre dones i homes queda reflectit en el seu I Pla d’igualtat, la creació del Comitè dedicat a vetllar per la igualtat de gènere real i efectiva en tots els àmbits de l’Institut i la constitució de la Comissió Negociadora per a la realització d’una diagnosi qualitativa i quantitativa a nivell intern.    

Continuem treballant en matèria d’igualtat i aquest 8M volem celebrar-ho presentant-vos la “Guia de comunicació inclusiva i no sexista” creada per l’Institut de Ciències del Mar, a la qual ens hem adherit formalment, i que forma part de l’aplicació de les mesures previstes al II Pla d’Igualtat (2023-2026). 

La Guia pretén ser un instrument que contribueixi a l’ús de termes i expressions lliures de sexisme, superant un ús no inclusiu del llenguatge que invisibilitza i discrimina les dones. 

 La Guia s’estructura en sis capítols: 

  1. Llenguatge i igualtat de gènere 
  2. Recursos per a l’ús no sexista del llenguatge 
  3. Comunicació inclusiva i no sexista a l’ICM 
  4. La comunicació oral 
  5. La comunicació visual 
  6. Glossari de termes i guia d’alternatives per a l’ús inclusiu i no sexista del llenguatge 

Aquí podeu consultar-la:  

Per una altra banda, us recomanem consultar la guia del Centre de Regulació Genòmica,  la qual contempla un context multilingüe i compta amb concrecions per l’ús de l’anglès. 

Guia de comunicació inclusiva i no sexista

También te puede interesar