De gener a maig de 2022, personal i alumnat de 46 institucions científiques i universitats d’Europa van participar en l’enquesta UniSAFE que aborda les violències de gènere en el món acadèmic. És la major enquesta realitzada fins ara en l’Espai Europeu de Recerca, amb més de 42.000 respostes.
Una comprensió global de la violència de gènere
Una característica única d’aquesta enquesta és el seu enfocament holístic per a investigar les violències de gènere. L’enquesta es va centrar en captar les experiències de violència de gènere, ja sigui física, sexual, psicològica o econòmica, i les formes de violència de gènere virtual.
L’enquesta també va examinar les interseccions amb la situació individual de les persones enquestades, com la seva orientació sexual, edat, condició de minoria ètnica, discapacitat i mobilitat internacional, entre altres. Es van investigar també les conseqüències d’aquestes experiències per al benestar, la carrera i els estudis de les persones enquestades.
Dos de cada tres persones enquestades han patit violència de gènere
El 62% de les persones enquestades ha experimentat almenys una forma de violència de gènere des que va començar a treballar o estudiar en la seva institució.
Les dones (66%) i les persones no binàries (74%) són més propenses que els homes a experimentar totes les formes de violència de gènere, excepte la violència física que van indicar més persones no binàries i homes.
A més, les persones enquestades que s’identifiquen com LGBQ+ (68%), que declaren tenir una discapacitat o una malaltia crònica (72%) i els que pertanyen a un grup ètnic minoritari (69%) han tingut més probabilitats d’haver patit almenys un incident de violència de gènere, en comparació amb els que no s’identifiquen amb aquestes característiques.
Una de cada tres persones enquestades ha patit assetjament sexual
La violència psicològica és la forma de violència més freqüent (57%). A més, gairebé un/a de cada tres estudiants i personal afirma haver patit assetjament sexual en el seu centre (31%), mentre que el 6% de les persones enquestades ha sofert violència física i el 3% violència sexual. Una de cada deu persones enquestades afirma que el seu treball o els seus estudis s’han vist perjudicats per la violència econòmica.
Escassa notificació d’incidents de violència de gènere
Entre les persones enquestades que havien patit violència de gènere, només el 13% la va denunciar. Gairebé la meitat de les víctimes (47%) van explicar que no se sentien segures que el comportament fos prou greu com per a denunciar-lo. Una altra raó freqüent indicada pel 31% de les víctimes és que en el moment de l’incident no van identificar el comportament com un acte de violència.
Descarrega l’informe: https://unisafe-gbv.eu/wp-content/uploads/2022/11/UniSAFE-survey_prevalence-results_2022.pdf