El Protocol va ser aprovat a finals de desembre de 2020 i el primer semestre de 2021 s’ha treballat en la seva aplicació i la implementació de les primeres mesures de prevenció.
L’acció forma part de l’estratègia HRS4R de l’ICAC i respon a la voluntat del centre de vetllar per la igualtat de gènere i lluitar contra la violència i la discriminació en els àmbits acadèmic i laboral.
Un compromís institucional
L’objectiu principal d’aquest protocol és prevenir les conductes d’assetjament sexual laboral que es puguin produir a l’ICAC i entre els membres que formen la comunitat acadèmica i laboral de l’Institut o amb ocasió de les relacions interpersonals que es puguin establir amb ell, actuar per eradicar les mateixes i sancionar-les, a més de protegir i acompanyar les persones que hagin vist vulnerats els seus drets.
Amb aquest Protocol, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica declara la seva política de tolerància zero a l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe, identitat de gènere i orientació sexual, per la qual cosa es compromet a:
- Declarar formalment i difondre el seu rebuig a tot tipus d’assetjament sexual o d’assetjament per raó de sexe, identitat de gènere i orientació sexual, en totes les seves formes o manifestacions.
- Promoure una cultura de prevenció contra l’assetjament sexual o l’assetjament per raó de sexe, identitat de gènere i orientació sexual a través d’actuacions formatives, informatives i de sensibilització a tota la comunitat ICAC.
- Denunciar, investigar i sancionar qualsevol conducta que pugui ser constitutiva d’assetjament sexual o d’assetjament per raó de sexe, identitat de gènere i orientació sexual.
- Acompanyar i assessorar les persones que hagin patit assetjament sexual o assetjament per raó de sexe, identitat de gènere i orientació sexual.
Prevenció, detecció, actuació
Prevenció, detecció i actuació: aquestes són les tres línies bàsiques de treball. Coneixement i conscienciació de la necessitat de dur a terme canvis importants d’actituds per garantir el dret irrenunciable a treballar en un entorn segur i respectuós amb les persones.
El Protocol posa especial èmfasi en les mesures de prevenció i les accions de sensibilització entre la comunitat ICAC. El Comitè d’Igualtat de l’ICAC és l’òrgan que lidera i coordina el disseny i implementació d’aquestes mesures, que van des de la difusió de Protocol internament a la commemoració de celebracions internacionals com l’11F o el 25N.
Guia pràctica del protocol
En el primer semestre de 2021 els esforços s’han centrat en l’elaboració d’una Guia pràctica del Protocol i la seva distribució entre el personal de l’ICAC perquè tinguin present l’existència del Protocol i en puguin fer ús en cas que ho necessitin.